Dobrze działający piekarnik, to połowa sukcesu podczas przygotowywania obiadu. Powinien być urządzeniem, na którym zawsze możemy polegać, niezależnie od okoliczności. Dzięki coraz lepszym innowacjom, korzystanie z nich staje się niesamowicie proste i wygodne. Niestety, na pewno chociaż raz w swoim życiu, pomimo najszczerszych chęci, przypaliliśmy pieczeń lub nasze ciasto okazało się być niedopieczone. Jak tego uniknąć?
Przykre niespodzianki
Każda z osób, która próbuje swoich sił w kuchni, przynajmniej raz w życiu znalazła się w podobnej sytuacji. Wykwintna pieczeń, kaczka na duży, rodzinny obiad lub nawet zwykłe ciasto na spotkanie ze znajomymi. Pomimo zastosowania się do instrukcji w przepisie, po wyjęciu z piekarnika okazały się być dalekie od naszych oczekiwań. Nawet kiedy wydawało nam się, że z wierzchu potrawy są idealnie upieczone, w rezultacie były surowe w środku bądź przeciwnie – przesuszone i bez smaku. Na szczęście istnieje rozwiązanie, które zakończy tego typu problemy – termosonda.
Termosonda w piekarnikach Electrolux
Szwedzka marka Electrolux, która największą uwagę przywiązuje do jakości swoich produktów oraz komfortu i zadowolenia klienta, w ofercie swoich funkcjonalnych oraz intuicyjnych piekarników posiada piekarniki SenseCook wyposażone w specjalną, profesjonalną termosondę. Termosonda w piekarniku marki Electrolux to coś więcej niż zwykły termometr, który co chwilę wbijamy w pieczeń, aby sprawdzić jej temperaturę. Czynność ta na dłuższą metę może stać się uciążliwa, ponadto łatwo wtedy o poparzenie swoich dłoni. Marka Electrolux posunęła się w tej kwestii o krok dalej, aby sprawić, że pieczenie w piekarnikach SenseCook będzie jeszcze bardziej przyjemne i komfortowe. Termosonda w linii tych piekarników jest zintegrowana z całym piekarnikiem i monitoruje temperaturę potrawy przez cały czas jej pieczenia, umożliwiając tym samym odpowiedni sposób jej przygotowania. Użycie termosondy to niesamowita kontrola nad procesem pieczenia. Od tej pory nie musisz spędzać całego czasu przed piekarnikiem i sprawdzać czy Twoja pieczeń lub ciasto są upieczone w środku. Warto wspomnieć także o AssistedCooking, czyli gotowaniu asystowanym. Działa ono na zasadzie wbudowanej do panelu piekarnika książki kucharskiej. Wystarczy, że wybierzemy z niej potrawę, a piekarnik sam dostosowuje optymalne ustawienia – program i czas. Ponadto ulubione przepisy możemy dodać do ulubionych i mieć je zawsze pod ręką!
Zalety płynące z używania termosondy w piekarnikach SenseCook
Jedną z największych zalet używania termosondy w piekarnikach marki Electrolux jest jej niesamowita łatwość w obsłudze i bezpieczeństwo w użytkowaniu. Nie wymaga ciągłego otwierania rozgrzanego piekarnika i wyciągania z niego pieczonych potraw w celu sprawdzenia temperatury. Wystarczy wbić ją w pieczeń i wybrać odpowiedni tryb na intuicyjnym dotykowym panelu. Pomaga oszczędzać energię, a przygotowywane za jej pośrednictwem potrawy są smaczniejsze i zachowują pełnię wartości odżywczych. Jest o wiele bardziej wygodna i dokładna niż tradycyjne termometry. Ponadto, bez obaw można pozostawić ją w środku na cały czas pieczenia. Co najważniejsze, z jej użyciem Twoje potrawy nigdy więcej nie będą nieodpowiednio upieczone, a Ty możesz rozkoszować się ich fenomenalnym smakiem bez względu na okoliczności.